Ha kültéri kemencét szeretne, elsőként érdemes végiggondolni az alábbi szempontokat (a lejjebb látható képek is segítenek benne):

  • fedett helyen lesz-e; ha nem akkor lehet duplafalú a kemence (nem tökéletes megoldás), vagy építhetünk rá egy fedelet (ez már jobb megoldás)- de a legjobb, ha fedél alatt van, ahol sem az oldalát, sem a tetejét nem éri az eső
  • kerti konyha jellege legyen, vagy elegendő magában egy kemence: szeretne-e mellé sütőt, bográcsozót, grillsütőt, pultot is esetleg…?
  • mi áll Önhöz közelebb: a látszó tégla rusztikusabb, változatos színvilága, vagy a tapasztott fal tiszta meszelt fehér színe- esetleg a kettő kombinációja
  • mekkora kemencére lesz szükség: ezt főként az határozza meg, mire akarják használni: egy család számára, akik rendszeresen használják, nem érdemes nagy kemencét építtetni, mert a kisebb kemence gyorsabb, kevesebb fát igénylő felfűtése praktikusabb, de egyszer-egyszer nagy mennyiségű ételt is el lehet készíteni benne, folyamatos fűtés mellett, persze hosszabb idő alatt.
    Viszont ha a kemencét csak nagyobb összejöveteleken, ritkábban használják, érdemesebb nagyobbat rendelni, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű ételt lehessen elkészíteni benne.
  • ha csak ötletet vagy tervezési segítséget szeretne, akkor is hívjon nyugodtan, szívesen segítek: a számom 06205140022

Duplafalú kemence hátsó kéménnyel

Kisebb, 1 méteres tűzterű kemence.

Kerti konyha takaréktűzhellyel, sütővel és kemencével

Az alábbi nyári konyhák közösségeknek épültek, takaréktűzhellyel, sütővel és kicsit nagyobb méretű, 1,50 m-es égésterű kemencével. Az első példánál természetes hatás kedvéért olajozott cserép adja a sparhertnél a falburkolatot, és az egész fölé tető kerül a későbbiekben. A másik egy önkormányzatnak épült és jurta fog fölé kerülni.

További kemencék

Családoknak, alapítványoknak, teraszra, tető alá, akár grillezővel, bográcsozóval, egyedi díszítéssel (sárból applikált monogram, cserépből faragott virág, stb…) a háziak kérése szerint…

Aszalókemencék

Az aszalókemence kemence és aszaló egyben, melyben a tűztér fölött egy külön részben, az aszalótérben cserényeken (lyuggatott tálcákon) szárad a termény, akár hús vagy tej is. Az alábbi két, nagy méretű aszalókemence közösségeknek készült, így 2 méteres a sütőterük, és 12 db 2 nm méretű cserény befogadására alkalmas az aszalótér. A későbbiekben tető kerül föléjük.